Bjergfolket

Det virker lidt selvmodsigende, at vi her i landet, hvor der ingen rigtige bjerge findes, kalder vores underjordiske væsner for bjergfolket. Men ser vi tilbage i gamle kilder, er det præcist det de blev kaldt. Ganske vist, blev disse overnaturlige væsner også kaldet trolde, dværge, nisser o.l.

Bjergfolket bebor blandt andet vores gamle gravhøje. De stifter familie, og lever stort set som os mennesker, og de ligner os også, bortset fra at de er mindre. Det fortælles at bjergfolket også kan tage udsende som trolde og nisser.

Der findes mange sagn om bjergfolket, og det er en almindelig antagelse, at de skulle være meget velhavende og gemme deres skatte i kister. Det siges at man til tider kan høre kistelåget smække inde i gravhøjene.

Når livet blev svært og fattigdommen rådede, var det ikke ualmindelig, at man i gammel tid gravede i gravhøjene for at hente bjergfolkets skatte frem.

Det gamle begreb at være bjergtagen stammer også herfra. Når de underjordiske bortførte mennesker til underverdenen, var der tale om en bjergtagning. Og skulle en person atter vende tilbage til jordelivet, blev man aldrig normal igen.

/SK

Facebooktwitterlinkedinmail