Justitia et linjeskib

Når man nu får et par dage i Stege på grund af vejret, kan man jo blandt andet fordrive tiden med at gå på bådudstilling i kirken. Bådudstilling er måske så meget sagt, men i Stege Kirke hænger et flot kirkeskib – Justitia.
Kopien af linjeskibet Justitia blev bygget af Hans Larsen, en norsk sømand fra Bergen, og ophængt i Stege Kirke i 1718. Det kostede ham i øvrigt 10 rigsdaler blot for at få lov til at hænge det op.
Justitia var viceadmiral Just Juels flagskib i slaget ved Rügen den 8. august 1715, hvor den danske flåde besejrede svenskerne. Hans Larsen deltog i slaget ombord på Justitia. Efter afmønstring slog han sig ned på Nyord og det var her han byggede kirkeskibet.
Slaget ved Rügen var det første slag mellem den dansk-norske orlogsflåde og den svenske, hvor man gjorde brug af den nye søkrigstaktik, hvor de to flåders skibe lå på linie tæt efter hinanden. De to fjendtlige flåder sejlede så på en parallel kurs og beskød hinanden med deres kanoner – deraf også begrebet linieskib.

Facebooktwitterlinkedinmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait